Culinair
.
Behalve om zijn gastvrijheid staat de Bourgogne vooral ook bekend om zijn uitgebreide keuken. Hier wordt er nog onbezorgd de tijd genomen voor eten en drinken. Bourgondiërs zijn levensgenieters en fijnproevers. Ontdek, proef en geniet van wat er aan streekproducten te koop is op de markt en in de “supermarché”. Kaas, vis, oesters, slakken, kikkerbillen, ham, paté, teveel om op te noemen.
.
Het vlees van de Charolais-koe en de beroemde Bresse-kip hebben zelfs een eigen “appellation”. Veel restaurantjes, van eenvoudig tot luxe, bieden je een ruime keuze uit regionale gerechten. Ontspan, beleef en ervaar de geneugten van het Bourgondische leven met zijn overheerlijke keuken!
Wijnstreken
.
- Mâconnais
- Beaujolais
- Chalonnais
- Haut-Brionnais
- Crémant de Bourgogne
Ten westen en noordwesten van Mâcon ligt het gebied Mâconnais. In deze streek wordt zowel rode als witte wijn en rosé gemaakt. De druivensoort Chardonnay produceert prachtige droge, fruitige witte wijnen.
Sommige dorpen vooral in het zuiden van het gebied, hebben vanwege de aard van grond en ligging recht op een eigen appellation bijv.: Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles en Saint-Véran. Deze dorpjes liggen in de nabijheid van Solutré (een bijzondere en herkenbare rotsformatie, zie foto).
De rode Mâcon-wijn wordt voornamelijk gemaakt van de druivensoort Gamay, net als in de aangrenzende Beaujolais. Ze wordt jong gedronken en is kruidig van smaak met aroma’s van rood fruit.
De Beaujolais, grenzend aan de Mâconnais, behoort eigenlijk qua streek niet tot de Bourgogne, maar tot de Rhône. Als wijngebied telt men het echter wel bij de Bourgogne mee. Sommige dorpen in het noorden van de Beaujolais hebben zowel Mâconnais-wijngaarden als Beaujolais-wijngaarden bijv. Saint-Amour (met een witte Beaujolaiswijn). De betere wijnen, ”Cru’s” genaamd (10 wijndorpjes met een eigen appelation), liggen in het noorden van de Beaujolais. Het plaatsje Beaujeux is het “oude” centrum van de streek waaraan de naam van de Beaujolais is ontleend.
Beaujolais is een populaire rode wijn, vooral om zijn primeurwijnen die ieder jaar op de derde donderdag van november worden gepresenteerd.
De Côte Chalonnaise begint direct onder de Côte de Beaune bij het plaatsje Bouzeron en strekt zich langgerekt naar het zuiden uit. In het zuiden gaat de streek over in de Mâconnais. Rode wijnen komen vooral uit Mercury en Gyvri, witte wijnen uit Rully en Montagny. In het dorpje Buxy is een grote cave coopérative gevestigd.
.
Een klein, nog onbekend wijngebiedje in het zuiden van de Brionnais rond het plaatsje Mailly en St. Didier-en-Brionnais. Sinds 1990 is men hier weer druiven gaan verbouwen, nadat in 1870-1880 bijna 4000 ha. wijngaarden door druifluis verloren is gegaan. Op ongeveer 40 ha. wordt inmiddels weer wijn verbouwd door 3 kleine producenten, “Le Vin des Fossiles” is er daar een van.
.
.
Zowel in de Mâconnais als in de Chalonnais wordt Crémant de Bourgogne geproduceerd. Deze licht mousserende wijn wordt volgens de traditionele “méthode champenoise” (zoals in de Champagne) gemaakt van verschillende druivensoorten: de Pinot Noir, de Aligoté of alleen Chardonnay. Er is een witte en een rosé variant.